Skip to main content

Uji Kefahaman dengan Quizizz

Kita masih membincangkan berkaitan tools for 21st century learning yang boleh digunakan dalam sesi Pengajaran dan Pembelajaran (PdP). Untuk entri kali ini, saya memilih untuk berkongsi salah satu tools yang boleh digunakan iaitu Quizizz. Quizizz boleh dimainkan secara langsung di dalam kelas bersama pelajar atau boleh juga dijadikan homework untuk pelajar.
Sekiranya kita memilih untuk mengadakan game secara langsung di dalam kelas, ia boleh dilaksanakan secara berkumpulan (team), individu (classic) atau test. Pada pandangan saya, antara Quizizz dan Quizlet, Quizlet lebih menjadi pilihan dikalangan para pelajar. Walaupun demikian, Quizizz ini sesuai digunakan sekiranya mahu menilai kefahaman pelajar secara individu. Selain itu, ia boleh dijadikan soalan homework kepada pelajar di rumah.
Saya sendiri akan menggunakan Quizizz sekiranya ingin menilai kefahaman pelajar secara individu dan ingin memberikan latihan kepada pelajar. Apa yang menarik mengenai Quizizz, guru dapat melihat markah pelajar secara individu dan menilai kefahaman pelajar selepas selesai menjawab soalan. Guru akan memperoleh markah di akhir bagi membuat penilaian.

Selain itu, guru juga dapat melihat kelemahan pelajar pada soalan mana yang akan menatijahkan kepada penilaian terhadap ketidakfahaman pelajar.
Berikut adalah beberapa video berkaitan penggunaan Quizizz di dalam kelas saya.


Bagi Kursus atau Subjek Penghayatan Islam yang diajar kepada pelajar, subjek ini memerlukan pelajar menghafal beberapa Surah Lazim. Setelah pelajar tasmi' atau memperdengarkan bacaan kepada saya, mereka akan diuji pula dengan menggunkan Quizizz. Mereka perlu mencari padanan atau menyambung ayat Quran yang betul sebagaimana dihafal.
Daripada situ, kita dapat melihat pelajar yang hanya sekadar menghafal tapi tidak dapat membaca ayat tersebut secara langsung apabila mereka tidak memilih padanan ayat yang sesuai dan betul.

Comments

Popular posts from this blog

TEKS UCAPAN MALAM PENGENALAN CALON

Berikut merupakan teks ucapan saya sebagai calon PRK USIM untuk kawasan umum.Ucapan ini telah dipersembahkan semasa Majlis Pengenalon calon PRK USIM di Kolej Kediaman Nilam Court.Setiap calon hanyalah diberikan masa selama 3 minit untuk menyampaikan ucapan.Intisari ucapan sebagaimana berikut : YBhg. Prof. Dato' Dr. Muhamad bin Muda,Naib Canselor USIM,YBhg. Prof. Dato' Dr. Mohamed Asin Bin Dollah,TNC HEPA,YBhg. Prof. Dr. Bachok Bin M. Taib, Pemangku TNC Akademik dan Antarabangsa,Pegawai-pegawai Universiti,Dekan-dekan Fakulti,Para pensyarah dan hadirin-hadirat yang dirahmati. YBhg. Dato' dan hadirin yang dirahmati. Mohon izin untuk memperkenalkan diri yang kecil molek berada di hadapan kalian pada hari ini.Nama diberi Abdullah Bin Long.Pelajar FSU (Sarjana Muda Fiqh dan Fatwa).Anak kelahiran jati negeri Kelantan.Calon Umum No. 15. Tiada gunanya Abdullah bin Long tampil ke hadapan dan menabur janji kerana setiap bait-bait kata akan dipertanggungjawabkan di hadapan Allah nanti.

BERSAMA KENALI USIM

Bulatan Iqra' sebagai lambang USIM yang bertekad mahu memartabatkan ilmu dan pendidikan di Malaysia dan di serata dunia. Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) adalah satu-satunya IPTA Islam milik penuh Kerajaan Malaysia.Dengan prasana dan kemudahan kampus yang masih baru,USIM yang sebelum ini dikenali dengan Kolej Universiti Islam Malaysia (KUIM) telah banyak melakar sejarah dan kejayaan.Baru sahaja meraikan usianya yang ke 10 tahun dan terletak di sebuah bandar baru di Nilai,Negeri Sembilan,USIM banyak mencipta kejayaan samaada di peringkat Malaysia atau antarabangsa.Banyak anugerah dan pencapaian yang diperolehi oleh warganya samada para pendidik dan mahasiswa. Antara perkara yang perlu kita tahu mengenai USIM ialah : 1)Mahasiswa dan mahasiswinya adalah mereka yang mengambil subjek Bahasa Arab dan subjek keagamaan Islam seperti Pendidikan Agama Islam,Pendidikan Syariah,Pendidikan Quran dan Sunnah Sunnah,dan jugaTasawur Islam ketika peperiksaan SPM. 2)Sistem Pengajiannya