Tuesday, July 2, 2013

MARHABAN YA RAMADHAN
Tinggal beberapa hari sahaja lagi kita akan memasuki bulan Ramadhan. Ramadhan ibarat sebuah Universiti Terbuka kepada kita semua ummat Nabi Muhammad S.A.W. Tidak ada syarat yang dikenakan untuk kita menjadi pelajar di Universiti Ramadhan. Yang penting, kita perlu ada persiapan fizikal dan mental sahaja agar kita dapat menjalaninya dengan cemerlang. Banyak kelebihan-kelebihan berkenaan bulan Ramadhan ini. Apatah lagi, bulan ini juga datang selepas berlalunya bulan Rejab dan Syaaban yang mulia. Kalau di negara-negara Arab, mereka seolah-olah berpesta bagi menyambut kedatangan bulan Ramadhan. Berbeza pula dengan negara kita yang sibuk berpesta apabila ingin menyambut Hari Raya.

Antara keistimewaan yang dicatatkan berkenaan bulan Ramadhan ini, Allah S.W.T menyatakan bahawa Al-Quran telah diturunkan pada bulan ini. Firman Allah S.W.T yang bermaksud :

"Bulan Ramadhan bulan yang padanya diturunkan Al-Quran sebagai petunjuk bagi manusia dan penjelasan-penjelasan mengenai petunjuk itu dan menjadi pembeza ( Di antara yang hak dan yang batil )"
- Surah Al-Baqarah 185 

"Sesungguhnya kami telah menurunkannya ( Al-Quran ) pada malam kemuliaan (Malam Al-Qadr) "
- Surah Al-Isra' 106

Demikian juga, kelihatan secara jelas tujuan disyariatkan bulan Ramadhan kepada kita semua. Allah S.W.T mengfardhukan Ramadhan kepada kita semua agar kita menjadi golongan yang bertaqwa kepadaNya. Allah S.W.T menerangkan seseorang yang berjaya menghadapi bulan Ramadhan akan mencapat darjat Taqwa sesuai dengan Taqwa itu kedudukannya yang terletak di dalam hati. Taqwa lah yang mengawal hati seseorang dan memandunya agar dengannya tidak akan merosakkan pahala puasa. Asasnya, kalau seseorang itu selamat menjalani ibadah puasa selama sebulan dengan mengikuti segala perintah dan meninggalkan segala laraganNya, dia telah berjaya menyematkan Taqwa di hatinya.

Allah S.W.T. ada mencoretkan kepada kita tujuan Ramadhan itu melalui firmannya :

"Wahai orang-orang yang beriman, diwajibkan ke atas kamu berpuasa sebagaimana diwajibkan ke atas orang-orang sebelum kamu agar kamu bertaqwa"
- Surah Al-Baqarah 183

Selain Al-Quran yang menceritakan kelebihan atau fadhilat bulan Ramadhan, terdapat juga hadis-hadis daripada baginda Nabi Muhammad S.A.W. (Shollu a'la Nabi) yang menyebut mengenainya. Antara hadis yang masyhur berkenaan para syaitan akan dirantai sepanjang Ramadhan dan pintu syurga dibuka seluas-luasnya. Sabda Nabi S.A.W yang bermaksud :

"Apabila telah tibanya Ramadhan, dibuka pintu-pintu syurga, 
ditutup segala pintu-pintu neraka dan diikat segala syaitan"
- Riwayat Bukhari, Muslim, Tarmizi, Abu Daud, Nasai'e, Malik, Ahmad dan Baihaqi

Nabi Muhammad S.A.W juga pernah bersabda bahawa Ramadhan akan mengampunkan dosa-dosa kita semua. Sabda baginda yang bermaksud :

"Sesiapa yang berpuasa Ramadhan dengan penuh keimanan dan keikhlasan, 
akan diampunkan dosanya yang telah lalu"
- Riwayat Imam Nasai'e, Ibn Majah, Ibn Habban dan Baihaqi

Semoga Allah menjadikan kita semua sebagai hambaNya yang bertaqwa dan memberikan kekuatan kepada kita menghadapi Ramadhan yang akan datang ini. Saya bermohon kepada Allah agar saya dan sahabat-sahabat yang membaca tulisan ini akan diberikan kesihatan untuk menyambut Ramadhan kali ini.

.......Marhaban Ya Ramadhan.......


No comments: