Tuesday, March 8, 2011

FENOMENA FILEM KOMEDI HANTU KAK LIMAH

Menarik untuk dikongsikan bersama sahabat sekelian tentang filem komedi seram Hantu Kak Limah Balik Kampung.Filem terbitan Tayangan Unggul Sdn. Bhd. arahan Mamat Khalid mula ditayangkan kepada penonton pada 9 Disember 2010 lagi.Filem tersebut merupakan lanjutan dari kesinambungan filem Zombi Kampung Pisang yang telah diterbitkan sebelum ini.Filem ini dibarisi oleh pelakon-pelakon berbakat besar seperti Awie,Johan Raja Lawak,Zami Ismail,Man Kadir dan ramai lagi pelakon-pelakon yang lain.

Ia seolah-olah menjadi satu fenomena bagi seluruh masyarakat Malaysia apabila filem ini dijadikan bahan bualan bersahaja segenap lapisan masyarakat.Bermula daripada golongan-golongan kanak-kanak sehinggalah golongan tua yang sudah lanjut usia.Bahkan,ia juga dijadikan bahan-bahan pelaris ceramah motivasi dan para ustaz bagi menghiburkan hadirin.Maknanya,besarnya pengaruh filem tersebut kepada masyarakat Malaysia dan tidak salahlah kalau saya katakan ia ibarat satu fenomena.Moga kita mengambil ikhtibar disebaliknya.

Saya bersetuju dengan gaya penceritaan filem tersebut yang menunjukkan sikap masyarakat Melayu Malaysia yang sebenar apabila mempercayai khurafat secara berlebih-lebihan.Sehinggakan,kak Limah yang separuh akal dianggap hantu bagi penduduk Kampung Pisang.Dibawakan bomoh-bomoh untuk menghalaunya namun tidak berjaya kerana hanya kuasa Allah sahaja yang berhak menghalaunya.Sindrom yang berlaku dalam masyarakat Melayu kita pada hari ini apabila terlalu mempercayai kuasa bomoh-bomoh yang kononnya terlalu berkuasa mengubati sesuatu.Filem ini menjentik pemikiran masyarakat agar membuka mata seluas-luasnya terhadap sindrom ini.

Apabila mendapat satu berita,masyarakat kita jarang melakukan usul periksa secara mendalam.Mereka hanya suka menyebarkan sesuatu berita apabila ia dianggap sensasi dan hot.Inilah yang mahu ditunjukkan melalui filem tersebut.Tanpa usul periksa terhadap mayat yang dijumpai di rumah Kak Limah,mereka terus menganggap itulah jenazah Kak Limah yang sudah menjadi hantu.Lalu disebarkan berita segenap kampung agar semua mendapatkan maklumat yang sensasi tersebut.Begitulah juga keadaan sebenar masyarakat kita pada hari ini.

Selain itu,ditunjukkan juga keadaan sebenar perjalanan mesyuarat masyarakat Melayu kita pada hari ini.Banyak masa dihabiskan kepada perkara-perkara yang tidak penting sehinggakan mempengaruhi perjalanan mesyuarat.Mesyuarat juga tidak berfokus dan berlanjutan disebabkan masalah-masalah sampah yang dibangkitkan.Isu taat kepada ketua juga seakan-akan longgar kerana masing-masing menganggap mereka hebat daripada orang lain.

Secara jujurnya,saya merasakan filem tersebut amat baik dan bersikap jujur.Tahniah saya ucapkan kepada Abang Mamat Khalid atas filem yang ditayangkan.Disebalik banyaknya filem-filem tahyul dan mengarut yang membanjiri filem tanah air,masih ada filem seperti ini yang mengimbangkan kembali budaya khurafat masyarakat Melayu Malaysia.Namun,saya tetap akur bahawa filem tersebut ada juga kelemahannya yang perlu dibaiki untuk masa-masa yang akan datang.Saya cadangkan agar boleh dilakukan pembedahan terhadap filem tersebut oleh golongan-golongan akademik dan mungkin pihak universiti boleh memulakannya. Apapun,tahniah sekali lagi diucapkan kepada Abang Mamat Khalid dan seluruh krew penerbitan.


1 comment:

bedah2011 said...

salam.... wah!! sangat suka ulasan lah lang tntang film hantu mak limah balik kampung ni.... ya semangnya itulah yang dirasa bila menonton hantu mak limah balik kg tu..... cecite... cecite heeeeeeeeee